Darmowa dostawa od 250 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Co o kompostownikach i kompostowaniu wiedzieć trzeba?

Data aktualizacji: 28-06-2011

Dzięki kompostowaniu otrzymujemy wysokiej jakości nawóz, niezbędny w każdym ogrodzie. Warto więc wiedzieć, w jaki sposób ono przebiega.

Zacznijmy od wyjaśnienia, że proces ten polega na mikrobiologicznym rozkładzie substancji organicznych, zachodzącym poprzez przekształcenie w kompost. Przyczyniają się do tego głównie termofilne promieniowce, bakterie, pleśnie oraz pierścienice (dżdżownice). Do kompostowania niezbędny jest kompostownik.

Na czym polega kompostowanie?

Cały przebieg jest dość złożony i wpływają na niego następujące czynniki:
- materiał, który kompostujemy;
- temperatura kompostowania;
- dostępność tlenu;
- wilgotności kompostowanego materiału;
- ilości i jakości mikroorganizmów kompostujących.


Sama metoda znana jest ludzkości od wieków i sięga początków rolnictwa. Istota kompostowania wywodzi się z zasady zamkniętego obiegu materii w środowisku naturalnym. Wiąże się ono także ściśle z rocznym cyklem życia przyrody - porami roku - biomateriał wytworzony przez florę i faunę "powraca" jako cenny kompost. Proces ten jest analogiczny do tego zachodzącego w glebie, z tą tylko różnicą, iż kompostownik "przetwarza" lepiej, szybciej i na większą skalę.

 

Wytworzony w procesie kompostowania humus wykazuje się (w zależności od kompostowanych materiałów) znaczącą zawartością azotu, potasu, fosforu i wapnia. Stanowi idealny nawóz dla roślin, a jego zawartość w glebie najlepiej świadczy o jej żyzności. Dojrzały kompost można stosować bez żadnych obaw i ograniczeń ilościowych także do jej nawożenia. Zwiększa on urodzajność plonów, pozwala na rekultywację ubogiego w składniki odżywcze i mineralne lub zanieczyszczonego podłoża. Kompostowanie to prosty, tani i szybki sposób na uzyskanie własnego nawozu i jednocześnie pozbycie się zbędnych odpadów.