Darmowa dostawa od 250 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Do grilla akcesoria niezbędne

Data aktualizacji: 13-07-2011

Dzięki używaniu akcesoriów grillowanie jest łatwiejsze i skuteczniejsze, a sam grill zachowuje użyteczność na dłużej. Czyni je to niezbędnym elementem udanej, smacznej uczty na świeżym powietrzu.

Na początek

Zanim przystąpimy do pieczenia ulubionych rarytasów, musimy grill rozpalić. Wybierzmy rozpałkę, która przeznaczona jest wyłącznie do tego typu użytku. Tylko taka nie zatruje nam jedzenia szkodliwymi związkami, które wytwarzają się podczas korzystania z innego rodzaju podpałek. Jak wyglądają te do grilla? Są w kształcie kostek, cegiełek, pakowane także w tubach. W sprzedaży są również rozpałki w płynie.

 

Bardzo dostojnie prezentują się miechy do rozpalania grilla. Wykonane ze sklejki i sztucznej skóry, dzięki strumieniowi powietrza, który wytwarzają, skracają czas oczekiwania na doprowadzenie urządzenia do stanu gotowości. Podobną funkcję pełni ręczna dmuchawka do grilla.

 

Szczypce

Dobre szczypce do grilla powinny umożliwić użytkownikowi mocne, ale też nie zbyt silne, złapanie mięsa. Ważne jest również szybkie ich naprzemienne ściskanie i odbijanie. Nie zapominajmy o tym, by szczypce potrafiły złapać i mniejsze, i dużo większe kawałki, by nie uszkodziły nawet najbardziej delikatnej żywności. Krawędzie dobrych szczypiec przytrzymują mięso, ale nie zatapiają się w nim. Pamiętajmy, żeby dopasować urządzenie do własnej ręki, żeby wygodnie się je trzymało i nie wystawiało nas na manewrowanie tuż nad ogniem – by było odpowiednio długie. No i nie mogą być zbyt ciężkie – jeśli czeka nas kilka godzin grillowania, nie ma sensu do ciężaru pieczonego mięsa dodawać zbyt dużą wagę szczypiec.

 

Widelec

Dodatek tyleż oczywisty, co niezbędny. Masz stos karkówek i kiełbasek do przewrócenia z jednej na drugą stronę. Co przyda się wtedy najlepiej? Właśnie widelec, który zapewni najprostszy sposób ich obrócenia. Klasyczne modele mają dwa chwyty, dobrze, by ich długość była nie mniejsza niż 35 cm, wtedy zaczepisz i przełożysz mięso szybko i łatwo.

 

Łopatka

Z łopatką nie ma co kombinować i szukać takich, które posiadają wiele funkcji, np. jedną stronę gładką, drugą – otwieracz do piwa. Takimi sztućcami trudniej operować podczas grillowania. Łopatka ma łatwo wsuwać się pod żywność, podnosić ją i obracać. To tylko tyle i aż tyle, ponieważ czasem mięso skleja się albo przeciwnie – usilnie próbuje się rozdzielić na kilka kawałków.

 

Szpikulec

Pierwszym, co widzimy, wchodząc do kebaba, jest mięso, które kręci się na wielkim szpikulcu. A właściwie, to szpikulec się kręci, a potrawa wraz z nim. I tak, a nie odwrotnie, być powinno. Pierwsze kebaby przyrządzali Beduini, umieszczając mięso na mieczach, którymi walczyli. Takie też szpikulce wybierajmy: ostre, szerokie, na których umieścić można jak najwięcej pyszności, które mamy zamiar upiec.

 

Niektóre jednak, ze względu na ich delikatną strukturę, piecze się bardzo trudno. Nieważne, ile oleju użyjesz, i tak przykleją się do rusztu. Do takich dań na pewno należą potrawy z ryb. Aby sobie z nimi poradzić, wystarczy zaopatrzyć się w specjalny opiekacz, który umożliwia pieczenie jednej lub kilku sztuk – oddzielnie. Takie akcesoria mają wygodny uchwyt izolacyjny, co czyni manewrowanie jeszcze łatwiejszym.

 

Na koniec

Czyszczenie grilla nie wymaga użycia wielu akcesoriów. Po każdorazowym użytku trzeba pamiętać o wyczyszczeniu rusztu, wnętrza z popiołów, co pozwoli na pozbycie się z urządzenia nieprzyjemnych aromatów. Do tych czynności warto podejść ze szczotką, która, z mosiężnym włosiem i skrobakiem, skutecznie upora się z zabrudzeniami powstałymi przy grillowaniu. Natomiast płyn czyszczący zawiera substancje, które usuwają tłuszcz, sadzę i przypalenia.