Darmowa dostawa od 250 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Grillowanie czas zacząć

Data aktualizacji: 12-07-2011

Początki grillowania powszechnie wiąże się z Amerykanami i ich barbecue. Słowo to ma pochodzić z języka Indian i oznaczać pieczenie na rożnie. Tymczasem mięso na ogniu przyrządzali nasi przodkowie już ok. 500 tysięcy lat temu. Za sprzęt służyły im: oknisko lub kamień. Jak jest dzisiaj?

Ku uciesze pań, niezmienny pozostał fakt, że, jak tysiące lat temu, to głównie mężczyźni tą dziedziną kulinariów się zajmują. Kiedyś za strawę służyło mięso mamuta, dzisiaj, przynajmniej w Polsce, wybór mamy znacznie większy. Od lat 50. XX wieku urządzanie barbecue stało się powszechne – najpierw w Stanach Zjednoczonych, później w Europie. Na czym i jak te całe rodziny grillują?

 

Wybór jest szeroki: grille indukcyjne, elektryczne, gazowe i węglowe. To właśnie te ostatnie cieszą się w Polsce największą popularnością. Co prawda, podkreśla się ich wady: długi czas oczekiwania na pyszny, soczysty posiłek, niemożność regulacji temperatury. No i to, że praca przy grillu węglowym to brudna robota, na dodatek wymagająca pewnych umiejętności. Jednak zdaje się, że do tego już się przyzwyczailiśmy, a zalety tego rodzaju urządzenia górują nad jego wadami. Grillowanie na węglu lub brykiecie sprawia, że potrawy mają specyficzny, bardzo dobry smak, kuszą zapachem, który roznosi się wszędzie wokół.

 

Grille węglowe dzielą się na różne rodzaje.

 

Prawie każdy wie, jak wygląda grill blaszany. Jest tak powszechny, bo tani, a jednocześnie użyteczny. Gdy użytecznym być przestanie, nikt nie będzie płakał, że stracił fortunę na jego zakup i na następny sezon kupi dokładnie takie samo urządzenie. Jest lekkie, łatwo więc je transportować, samodzielnie przenosić. Do małych ogrodów, na pikniki – idealne. Gdy na słonecznym niebie nagle pojawią się chmury i zacznie padać deszcz, wystarczy chwila, by schować grill pod dachem i tam kontynuować ucztę. Nie zajmuje on także wiele miejsca, bez problemu zmieści się w każdym garażu, dostępny w różnych kształtach: okrągły, prostokątny. Grille węglowe są często wyposażone w półkę, można regulować wysokość rusztu, są wykonane ze stali odpornej na wysokie temperatury.

 

Funkcjonalne są grille z pokrywą. Dlaczego? Dzięki dymowi następuje bardziej równomierne i szybsze przyrządzanie potraw. Ponadto, poprzez otwory w dnie, powietrze dostaje się do grilla, przepływa równomiernie w urządzeniu i dostarcza żarowi świeżego tlenu. Tym samym, możliwości przygotowywania potraw stają się większe - mięso, warzywa, chleb czy jeszcze inne danie pieczone jest z dwóch stron. Cały proces przebiega też szybciej niż w przypadku grilla bez pokrywy, dania są bardziej soczyste. Oczywiście, w każdej chwili nakrycie można zdjąć i tak kontynuować pracę. Grille z pokrywą – walizkowe – można, jak sama nazwa wskazuje, złożyć do formatu walizki, zapiąć, chwycić za specjalną rączkę i bez problemu się z nim poruszać.

 

Ciekawą odmianą grilla z pokrywą są okrągłe urządzenia, swoim kształtem przypominające UFO. Jego pomysłodawcą jest George Stephen, ojciec jedenaściorga dzieci, zmęczony pieczeniem w, typowym dla Ameryki lat 50., murowanym,stacjonarnym grillu. Pewnego dnia, zainspirowany widokiem pływającej na wodzie boi, postanowił ją przepołowić, z dolnej części stworzyć palenisko, górnej – pokrywę, dodać trzy nóżki i wprowadzić na rynek nowy, okrągły grill z pokrywą. Dzisiaj tego rodzaju urządzenia przybierają różne rozmiary, mają pokrywy z poręcznym wieszakiem, uchwyty nienagrzewające się. Istnieje również możliwość kontrolowania przepływającego w nich powietrza.

 

Najcięższe z urządzeń węglowych są grille żeliwne. Skonstruowane są podobnie do wyżej wymienionych, lecz mają niewątpliwie solidniejszą konstrukcję. Żeliwo długo trzyma ciepło, potrawa równomiernie się nagrzewa, nie ma możliwości, by kształt urządzenia, pod wpływem wysokiej temperatury, uległ zmianie. Za to, w przeciwieństwie do poprzednich, lekkich sprzętów, ten najtrudniej przetransportować. Grille żeliwne są również od nich droższe, jednak nie jest to duża różnica – od kilkudziesięciu do stu złotych. Najtańsze grille żeliwne kosztują tyle, ile niektóre stalowe.

 

Majestatyczny wygląd cechuje grille kolumnowe. Oprócz solidnego wykonania, rusztu z chromowanej stali, urządzenia takie są wyposażone w popielnik. Ułatwia on usuwanie popiołu z grilla, utrzymanie go w czystości jest więc ułatwione. Przepływ powietrza kontrolujemy, otwierając lub przymykając dozownik. Grill najlepiej ustawić tak, aby wlot powietrza był zgodny z kierunkiem wiania wiatru.

 

Przed kupnem grilla warto też zwrócić uwagę na dodatki, udoskonalenia - wszystkie są pożądane. Nawet te, do których się już przyzwyczailiśmy, takie jak możliwość regulacji wysokości rusztu. Rzadko korzystamy z urządzenia w jednym miejscu, dlatego pomocne są także kółka. Dzięki nim transport grilla jest szybszy, łatwiej pokonuje się progi, wzniesienia. Warto też pamiętać, że im więcej półek, tym lepiej. I wygodniej. Można na nich umieścić akcesoria, talerze, sztućce. Czasem do grilla dołączone są także szpikulce do nadziewania potraw.

 

Wybór odpowiedniego grilla nie powinien więc przysparzać większych trudności.