Darmowa dostawa od 250 zł
Dostawa w 24h
Dotacje
Odroczone płatności
4,9/5 na Opineo
W poniższym artykule przybliżymy podstawowe zasady dotyczącego tego, jak ciąć na pile stołowej, aby obsługa tego urządzenia nie sprawiała trudności. Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez poszczególne etapy obróbki. Zwrócimy też uwagę na to, jak naostrzyć tarczę do krajzegi.
Obsługa piły stołowej nie jest skomplikowana, ale wymaga zapoznania się z najważniejszymi zasadami bezpieczeństwa, a także stosowaniem akcesoriów BHP.
Spis treści:
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa i przygotowanie do pracy
Obsługa krajzegi jest stosunkowo łatwa i intuicyjna. Natomiast jest to urządzenie wysokoobrotowe z ostrą tarczą zębatą, pod którą własnoręcznie podkładamy materiał, w związku z czym należy zachować najwyższą ostrożność. Zawsze polecamy zapoznać się z instrukcją obsługi, która zawiera specyfikację urządzenia oraz podstawowe zasady bezpieczeństwa w odniesieniu do konkretnego modelu. Ważne jest, aby wiedzieć jak współpracować z osłoną tarczy, używać popychacza czy błyskawicznie wyłączyć silnik. Każda nowa pilarka stołowa wyposażona jest także w naklejki informujące o zasadach BHP, np. zaleceniu ochrony wzroku i słuchu. Instrukcja pomoże także prawidłowo złożyć urządzenie, gdyż dostarczane jest najczęściej z niezamontowanymi nogami, blatami bocznymi, osłonami ostrza i tarczą.
Jeśli chodzi o montaż tarczy, to zakłada się ją na wrzeciono silnika i dokręca nakrętką. Najczęściej do zestawu dołączone są dwa klucze, dzięki którym można dokręcać nakrętkę, a także przytrzymywać wrzeciono. W niektórych modelach można spotkać się także z przyciskiem blokady obrotu silnika lub nakrętką kontrującą po drugiej stronie tarczy. Szczegóły zawsze będą objaśnione ilustracjami odnoszącymi się do konkretnego produktu.
Po złożeniu całej maszyny warto zwrócić uwagę na parę istotnych szczegółów. Po pierwsze pilarka musi stać stabilnie z wszystkimi nogami w całości opartymi o podłoże, a blat powinien zachować poziom. Druga sprawa to wylot wiórów, który dobrze jest zabezpieczyć w materiałowy worek będący często na wyposażeniu. Natomiast optymalnym rozwiązaniem byłoby podłączenie odkurzacza lub profesjonalnego odciągu trocin.
Na początek zaznaczmy, że stołowa piła tarczowa może występować jako duży sprzęt do zgrubnego cięcia drewna na opał lub desek na szalunki tudzież prostych konstrukcji drewnianych albo w formie precyzyjnej maszyny do prac stolarskich, o czym więcej napisaliśmy w artykule o zastosowaniu pilarek stołowych. Niezależnie jednak od typu urządzenia, podstawowe czynności obsługowe są uniwersalne i omówimy je poniżej.
W trosce o posiadany sprzęt należy zawsze oczyścić go z resztek trocin i pyłu, zwłaszcza tego pochodzącego z drzew iglastych, gdyż zawarta w nim żywica potrafi doprowadzić do zalepiania łożysk, a w efekcie ich przegrzewania się. Zalecamy także regularnie kontrolować stan uzębienia ostrza, ponieważ nawet niewielkie ubytki zmieniają wyważenie tarczy, które może prowadzić do wibracji. Te zaś, poza uciążliwymi drganiami, generują również większy hałas oraz pogarszają jakość tudzież szybkość cięcia.
Stępionym tarczom, zarówno widiowym, jak i HSS, można przywrócić wcześniejszą skuteczność. Jak naostrzyć piłę do krajzegi, aby osiągnąć pożądany rezultat? Optymalnym rozwiązaniem jest oddanie osprzętu do odnowienia specjaliście. Można także pokusić się o zakup ostrzarki umożliwiającej regenerację zębów tarczy. Inną opcją jest przystosowanie, np. szlifierki kątowej do tego zadania. Jak ostrzyć piłę do krajzegi z użyciem tego sprzętu? Przede wszystkim należy pamiętać, aby odpowiednio ustabilizować urządzenie, co pozwoli zachować jednakowy kąt szlifowania dla każdego zęba, a przede wszystkim pracować bezpiecznie. Istotne jest również wyposażenie szlifierki w odpowiednie akcesorium do ostrzenia. W przypadku piły HSS wystarczy tarcza do metalu, natomiast do regeneracji ostrza z zębami z węglika optymalna będzie tarcza diamentowa o abrazyjności przystosowanej do metali. Przed przystąpieniem do pracy należy oczyścić piłę z zanieczyszczeń. Następnie można zacząć szlifować. Zaleca się, aby ostrzenie wykonywać od kierunku natarcia i przyłożenia zębów.