Darmowa dostawa od 250 zł
Dostawa w 24h
Dotacje
Odroczone płatności
4,9/5 na Opineo
Wydawałoby się, że kompostowanie to sprawa banalnie prosta. Niemal na każdej działce letniskowej oraz w przydomowym ogrodzie znajduje się miejsce, w którym składujemy odpady organiczne. W jakim celu to robimy i czy na pewno robimy to dobrze? Poniżej przedstawiamy kilka zagadnień dotyczących kompostowania, które powinny nieco przybliżyć ten temat.
Po co w ogóle ten kompostownik?
Kompostowanie to najlepszy sposób na pozyskanie własnego materiału do użyźniania gleby, a także znakomity sposób, aby zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni, czy ogrodzie. Odpady biodegradowalne stanowią prawie 70% naszych śmieci. Jeżeli trafią do kompostownika, będziemy mogli posegregować nawet 95% odpadów pozostałych po oddzieleniu resztek z jedzenia. Kompost to źródło naturalnego nawozu, zawierającego wiele cennych substancji odżywczych, które rośliny mogą wykorzystać do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
Kompostownik to nie śmietnik!
Nie wszystko, co nie jest papierem, plastikiem czy szkłem można wrzucać do kompostownika. Z pewnością do kompostowania nie nadają się również obierki i części owoców narażonych na pestycydy. Głównie mowa tu o owocach cytrusowych, bowiem istnieje ryzyko przedostania się środków chemicznych do kompostu, a dalej do naszej domowej uprawy. Wbrew ogólnie przyjętym zwyczajom, fusy od kawy, torebki po herbacie, czy papierowe filtry też nie są najlepszym materiałem na kompost, ponieważ zawierają duże ilości cynku i miedzi. To samo dotyczy popiołu, który może zawierać znaczne ilości metali ciężkich. Jeżeli nie wszystko, co organiczne nadaje się na kompost, to co w takim razie powinniśmy kompostować? Przede wszystkim dla prawidłowej pracy kompostu, najbardziej optymalna jest mieszanina suchego i mokrego materiału w proporcjach 2:1. Do materiałów suchych zaliczamy rozdrobnione gałęzie, kawałki kory, suche liście, trociny i słomę. Wśród materiałów mokrych wyróżnić możemy m.in. resztki po kwiatach balkonowych i rabatowych, spady owocowe, resztki plonów, surowe roślinne odpadki kuchenne, świeże liście, ścinki z krzewów oraz skoszoną trawę.
Rodzaje kompostowników
Najprostszym sposobem kompostowania jest kompostowanie na pryzmie, które polega na warstwowym układaniu materiałów biodegradowalnych. Jeżeli jednak nie chcemy chaotycznie rozrzuconego kompostownika, możemy go odizolować, np. samodzielnie wykonując drewniany kompostownik o ażurowej budowie z desek lub zaimpregnowanych belek, tak aby zapewnić dostęp świeżego powietrza do warstw kompostu.
Najwygodniejszym jednak rozwiązaniem jest zakup gotowego kompostownika wykonanego z wytrzymałych polimerów, który doskonale się sprawdza w przypadku małych ogrodów, gdzie nie powstaje dużo odpadów biodegradowalnych.
Proces kompostowania
Prawidłowo przygotowany kompost dojrzewa około jednego roku, jednak przygotowany wczesną wiosną potrafi dojrzeć już pod koniec lata dzięki sprzyjającym wyższym temperaturom oraz odpowiedniej wilgotności. Kompost przygotowany jesienią przeleży praktycznie w nienaruszonym stanie aż do wiosny, gdyż przy minusowych temperaturach nie bytują organizmy odpowiedzialne za rozkład materii. Chcąc przyspieszyć produkcję, możemy dodatkowo nakryć kompostownik czarną folią, która skutecznie zatrzymuje wilgoć i ciepło. Po czym rozpoznać, że kompost jest gotowy? Należy odgarnąć najwyższą warstwę kompostu, aż do miejsca gdzie coraz rzadziej pojawiać się będą widoczne resztki organiczne. Gotowy kompost powinien mieć postać brązowej i kruchej masy o ziemistym zapachu. Można go wykorzystać bez ograniczeń do użyźniania gleby, ponieważ nie ma ryzyka przenawożenia, ani zatrucia środowiska, jak to może mieć miejsce w przypadku stosowania nawozów sztucznych. Dzięki stosowaniu własnego, naturalnego kompostu, uboga ziemia staje się żyzna, bogata w humus i składniki odżywcze, a my możemy cieszyć się jej plonami.